Január

Január az ígéretek hónapja?

Mekkora közhely!

De azért lássuk be, nagyon igaz.

Az új év a legtöbb ember számára nem csak azt jelenti, hogy évei száma eggyel gyarapszik, hanem azt is, hogy ígéreteket tesz ismeretségi körének, és fogadkozik önmagában, hogy senki se hallja, milyen kötelezettséget vállal. Vagy éppen a haveri körben nagy hanggal mondja, hogy ebben az évben bezzeg és “csakazértis”.

 • Te szoktál fogadkozni?
 • Tettél valaha újévi fogadalmat?
 • Mit fogadtál/fogadsz meg az új évre?
 • Csak magadnak, belül, vagy másoknak is tettél/teszel ígéretet?
 • Ha másoknak is megígértél erre az évre valamit, ki az, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy megosztottad vele?

Tudom, hogy nehéz megnyílni, de ezen a blogon magunk közt vagyunk. Ahhoz, hogy ebben az évben vállvetve haladjunk a céljaink felé, egymást segítve, hasznos lesz megismerkednünk egymással kicsit.

Ezért arra kérlek, hogy a fenti kérdésekre válaszolj pár mondatban a hozzászólásokban!

Hogy én se maradjak ki, elárulom a magam egyik korábbi fogadalmát. Minden évben szokott lenni valami kis apróság, mert eddig is elég céltudatos voltam:). 2017 az más volt. Fejlődtem annyit az elmúlt évek alatt, hogy csak 3 területre koncentráltam, és a fogadalmam mindössze annyi volt, hogy következetesen, fókuszáltan foglalkozom az erre az évre kitűzött céljaimhoz vezető úton adódó feladatokkal.

Volt év, amikor azt fogadtam meg, az volt az egyetlen magamnak tett ígéretem, hogy sokkal szervezettebb, tervezettebb életet élek az új évben. Az volt a fő cél, hogy én irányítsak, én osszam be az időmet. Ez a törekvés ma már természetes, és tulajdonképp a munkahelyi kötelezettségeket leszámítva meg is valósult. Imádom a szakmám, nem szándékozom feladni. Vezető oktatóként kötetlen munkaidőben végezhetem a munkám, a lényeg, hogy a feladatokat ellássam. Így más, számomra fontos projektekkel is foglalkozhatom.

2018-ra pedig az volt a magamnak tett fogadalmam, hogy figyelek a jelekre. Leengedem a falakat, elfogadom, ami jön, és elengedem, ami megy. Szuper jó évem volt, bőségben telt.

Mondok egy példát, miért annyira lényeges az, hogy Te irányítsd az életed.

Egy időben csak itthonról dolgoztam. Van egy szomszédunk, aki szezonban rendszeresen locsolta a kertem. Hálás vagyok érte, mert rengeteg pénzt takarított így meg nekem, szépen termett a zöldségféle. Megkért, hogy segítsek az unokájának. Tanítottam, németre. Felnőtt fiatalember, munkahellyel. De a munkahelye jellegéből fakadóan nem szokta több nappal előre tudni, hogy mikor van annyi szabadideje, hogy kijöjjön hozzám. Vagyis nekem kellett hozzá alkalmazkodnom. Mert nem mondhattam azt, hogy gyere keddenként meg péntekenként fél 6-ra, mert lehet, hogy pont akkor dolgozott. Tekintettel nagyapjára, a vele való jó viszonyra, ebben az esetben én alkalmazkodtam.

Nem teheted meg mindenkivel, hogy akkor állsz a rendelkezésére, amikor ő kívánja!

Például lett volna egy gimis tanítványom is, de csak hétvégére. Ezt nem vállaltam. Van saját két gyerekem.  Az övéké, az enyém a hétvége.:)

Mint ahogy az ígéreteidnél, fogadalmaidnál, fogadkozásaidnál sem mindegy, hogy kivel hogyan közlöd a döntésedet, nemet mondani is tudni kell.

Egy kedves ismerős ajánlotta volna nekem azt a gimnazista tanítványt, illetve engem a szüleinek. Neki nem volt nehéz elmondani, hogy nem vállalom, hiszen ő maga 4 gyerekes anyuka, tudja, mekkora kincs a családdal töltött hétvége.

Tehát azóta – főleg ezekből és a hasonló esetekből tanulva, begyűjtve a tapasztalatot -, szervezettebben, tervezettebben dolgoztam a továbbiakban, és teszem ezt ma is. Eddig még mindig sikerült, kb 90%-ban:) A legtöbb ember boldog lenne egy ilyen aránnyal. Sőt, a felével is….

A határidőnaplóm a tervezést szolgálja, és nem naplóként vezetem. Végre. Mert volt idő, amikor azt tettem. Nem véletlenül készül az időgazdálkodásos anyag…

No de térjünk vissza a fogadkozásaid, ígéreteid másokkal való közléséhez!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között és kiknek, hogyan teszel újévi fogadalmat!

Mint említettem, én csak magamnak tettem ígéretet. Abban a tudatban, hogy egész életemre, a kapcsolataimra is kihat, ha be is tartom.

Képzeld el azt, hogy haveri társaságban megosztod az újévi fogadalmadat!

Hányféle reakcióra számíthatsz?

 • Lesz, aki meg se hallja.
 • Lesz, aki támogatásáról biztosít,
 • míg néhányan ott helyben a földbe döngölnek a fogadalmaddal együtt.

Vállalod ezt a kockázatot?

Sajna mi emberek nagyon adunk mások véleményére. Ami aztán baromira befolyásolja tetteinket. De ami még ennél is rosszabb, a gondolkodásunkat is! Az érzéseinkről, érzelmeinkről már nem is beszélve.

Épp ezért a kommunikáció mikéntje is befolyásolhatja a későbbi sikeres teljesítést, vagy megjósolható belőle a kudarc.

Ha te magad sem hiszed, amit mondasz – lefogyok 30 kilót, megmászom a Himaláját, megtanulok japánul, végre elválok … -, akkor mit vársz a környezetedtől?

 • Azt hiszed, nem látják, hogy nem ég az elementáris hit tüze a tekintetedben?
 • Hogy hangod fátyolos, mert magad is bizonytalan vagy?
 • Ahelyett, hogy az acélos határozottságod ércesen pendülne minden kimondott szóban?

Hát ne mondd el ígéreted akárkinek!

Ne mondd el, mit fogadtál meg az új évre, akárhol!

Itt a blogban biztosan támogató közösségre lelsz – mert aki nem ilyen, attól búcsút veszünk. Ez is hozzátartozik a határozott, tervszerű, szervezett munkámhoz:) Mindannyiunk érdekében!

Mégis pozitív az, ha teszel valamilyen fogadalmat az új évre.

Mert ha azt a megfelelő módon teszed, akkor egy erős teremtő folyamatot indítasz el, és a megvalósításban melléd szegődik a szerencse, pártodon áll majd az ösztönös alkotás.

Ok, de hogyan tegyem? – kérdezheted jogosan.

Például nem baj, ha spontán jön. Szinte tudat alatt. Nem kell rajta nagyon agyalni. Aztán az Univerzum – vagy a JóIsten stb, kinek mi – szépen elrendezi majd.

Jöjjön szívből, meggyőződésből!

Megpróbálom elmagyarázni egy újabb példát hozva.

Még 2011 őszén találkoztam egy képzési lehetőséggel. Egy évig érleltem a gondolatot, mígnem 2012-ben ugyanott újra összefutottam a lehetőséggel. Foglalkoztatott a gondolat egész idő alatt, így egy sokkal erősebb jelet kaptam: személyesen az iskola vezetője ült a pult mögött, vele beszélhettem. Ha akarok, akkor most jelentkezzek, mert tele a csoport. Másnap mentem, és belevágtam.

A fogadalmam, hogy elvégzem, csak magamnak tettem, nagyon határozottan, abból a mély meggyőződésből, hogy nekem ez a képzés kell. Mert rájöttem, hogy az azt megelőző 7 évben végzett munkám, megírt dolgaim, minden, amit akkoriban meg- és átéltem, ide vezetett!

A határidőnaplómban a képzési napokat egész évre beírtam. Ehhez igazodtam. Ha kellet, átszerveztem. Nem a papír miatt csináltam, hanem mert érdekelt. Egészen addig, amíg meg nem találtam a magam kérdéseire a választ és be nem gyógyult néhány régi seb…

Hogy még egyet mondjak, 2017-re:

hivatásom, az egyetemi oktatói, kutatói pályám mellett  sokkal kevesebb idő jut agyalásra, és egyéb dolgokkal való foglalkozásra. Ez nem hátrány, sőt! Rákényszerített arra, hogy alaposan átgondoljam a 2017-re vonatkozó céljaimat. Ezek egyike az volt, hogy a DXN-es vezetőséggel és csapatom aktív tagjaival együttműködve újabb minősülésekhez jussanak, és én is elérjem a gyémánt szintet. Ez nagyon erősen munkált bennem, és tudtam, hogy meg is valósul!

Update

Itt jelzem, hogy ismét bizonyítást nyert a mentorok, guruk által sulykolt tétel : a célokat le kell írni.  Mikor ennek a blogbejegyzésnek az eredetijét írtam akkor születtek a fenti gondolatok. A Gyémánt minősülésről is…

2018.január 31-én pedig elértem a Gyémánt szintet… Született egy könyv is az odáig vezető útról. Később elmesélem:)

Neked van ilyen nagyon erős hited, motivációd erre az évre?

Ha nincs még itt az ideje annak, hogy a tettek mezejére lépj azért, hogy valóban teljesítsd a fogadalmadat, az előbb-utóbb úgyis ki fog derülni. Például nem fogod tudni hosszú távon következetesen végrehajtani a szükséges lépéseket. Ennek számtalan oka lehet…De ebbe most ne menjünk bele.

Használd ki a januári lendületet,

hozd meg a régóta halogatott döntéseidet,

és cselekedj ezek szerint!

Valóban új életet kezdhetsz!

Neked mi lesz más az új életedben? Mi változik 2019-ben? A fentebb feltett kérdések megválaszolása Rád vár!

Kezdjük el a kommunikációt!:)

Szeretettel ajánlom Neked

az újévi fogadalmakhoz sorvezetőnek

legújabb e-bookomat.

Abban fogok segíteni általa – ha Te is akarod -, hogy a fogadalmaidat, ígéreteidet zökkenőmentesen be tudd tartani, azokat célokká kovácsolni és megvalósítani.

Az űrlapon feliratkozva jelezheted, hogy elsők közt szeretnél értesítést kapni az elektronikus könyv megjelenéséről. EZ MÉG NEM MEGRENDELÉS! Iratkozz fel, és elsők közt kapsz hírt az e-book megjelenéséről, a kedvezményes előrendelési lehetőségről stb! Ez még nem jelent semmilyen kötelezettséget!

[wysija_form id=”6″]

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..