A fogadalmak próbája

Teljesen mindegy, hogy újévkor, vagy más napon teszel-e fogadalmat. A lényeg, hogy aztán betartod-e azt.

Van-e elég akaratod? Elég motíváló-e a célod? Magas hőfokon tart-e belső inspirációd ahhoz, hogy minden körülmények közt megtartsd a fogadalmakat?

Azért írom az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, hogy segítsek Neked ezen az úton.

Az újévi fogadalmak esetében a január közepe-vége mindig vízválasztó. Ilyenkor már csak a legelszántabbak, a leghatározottabb célokkal és legmotiválóbb álmokkal rendelkező bátrak haladnak tovább az újévi fogadalmukkal kijelölt úton.

Ez az út épp attól szép, hogy a fogadalmat tévő jelölte ki önmagának. Saját álmai, vágyai, céljai szerint. Jó esetben…

Nehézségeit az okozza, hogy egy nagy rendszer tagjai vagyunk. Naponta ezerszer esünk kísértésbe, áll elő valamilyen nehezítő tényező, akár komoly akadályokba is futhatunk. Rajtunk kívül álló okok miatt nehezített lehet a pálya egy-egy szakasza.

Mi a helyes reakció, a válasz ezekben az esetekben? Mi történhet, ha kihívásokkal kell szembenézned?

Ugye szerinted sem az a megoldás, hogy feladod? Hiszen azzal azt bizonyítanád, hogy nem volt elég erős a motívációd, nem elég határozottak a céljaid, amikért érdemes lenne küzdened, további áldozatokat hoznod.

További vonzata ennek a folyamatnak, hogy sérülhet az önbecsülésed, a magadba vetett hited… Ha pedig bekerülsz ebbe a lefelé húzó örvénybe, akkor az újévi és egyéb fogadalmaid nem a bőség felé fognak terelni, hanem épp ellenkezőleg…

(Természetesen aláírom, lehetnek egészen extrém, borzasztó esetek is…., de higgyünk benne, hogy ezek messze elkerülnek Téged…)

Előfordulhat az is, hogy olyan fogadalmakat tettél, amik nem is igazán vannak összhangban Veled.

  • Valaki más céljai, álmai vezettek.
  • Vagy nem ismerted magad eléggé.
  • Nem mérted fel a teljesítőképességed…

Ezekben az esetekben segíthetsz magadon. Egyrészt önerővel: olvasol, tájékozódsz, fejleszted személyiséged, igyekszel jobban megismerni magadat. Másrészt fordulhatsz szakemberhez is, ha úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged.

A lényeg, hogy ismerd fel, hogy önmagad szabotálod-e a fogadalom teljesítését, vagy valóban külső tényezők adják-e fel a leckét.

Ha felismerted azt, hogy miért akadtál el a fogadalmad megtartásában, akkor tudatos újratervezéssel elkezdheted újra. Nyiss egy új lapot, új fejezetet Életed könyvében, és ezúttal csináld jobban!

Nekem is akadnak kihívásaim, többször kell újraterveznem.

Leginkább azért, mert újabb feladatok érkeznek, amiknek a határideje befolyásolja addigi időbeosztásom. De már ritkán esem kétségbe. Újratervezek.

Hadd hozzak most egy pozitív példát Neked a magam életéből! Hátha inspirállak vele.

Csináld tovább! Ne add fel!

Bármi is legyen a fogadalmad.

Korábbi bejegyzésemben olvashattad, hogy az év végi nagy lezárás, takarítás egyik momentuma nálam a felgyülemlett jegyzetek begépelése volt. Ezzel kapcsolatban megfogalmazódtak a jövőre nézve bizonyos célok:

Ha konferencián vagy bárhol másutt jegyzeteket készítek, akkor számoljak azok feldolgozási idejével is!

Lehetőleg 48 órán belül találjak rá alkalmat, ne halogassam, ne maradjon el, hiszen minden nap van valami tennivaló, jöhet váratlan esemény stb.

6-8 , két oldalán teleírt lapot begépelni nagyjából egy órába telik nekem, ha odafigyelek a helyesírásra és a tagolásra is. Márpedig odafigyelek. Figyelem! Én gyorsan gépelek!

Meg is fogadtam ennek a cikknek az írásakor, hogy ezt így be fogom tartani a jövőben. Vagyis született egy újabb fogadalmam, amiben egyből ott voltak feketén-fehéren a célok is.

A napokban a próba is megvalósult: teszteltem, hogy be tudom-e tartani ezt a fogadalmat.

Szerda hajnali indulással és péntek késő délutáni érkezéssel egy konferencián vettem részt, ahol nagyjából 17 oldalnyi jegyzet született. A tegnapi napot pihenéssel töltöttem, de hogy a papírokat kiselejtezhessem, hogy a jegyzetek mindig kéznél lehessenek, és ne szaporítsam az el nem intézett dolgok sorát, ma szántam rá időt, és be is gépeltem.

Újévi fogadalmak betartása: jegyzetek begépelése 48 órán belül
Újévi fogadalmak betartása: jegyzetek begépelése 48 órán belül

Jó érzés túl lenni rajta, jó lesz mindjárt kidobni ezeket a lapokat.

Aztán megveregetem a saját vállam:), büszkén mosolygok majd a tükörbe: Megcsináltad!

  • Te hol tartasz az újévi fogadalmad megtartásában?
  • A tervezett úton-módon haladsz?
  • Vagy már rég feladtad?
  • Mi lenne, ha újraterveznél, újrakezdenéd?
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..